Comunitate
Deutscher Katholikentag, Saarbrücken 2006
Orthodoxer Vespergottesdienst am 27. Mai 2006
Inalt Prea Sfintite Părinte Mitropolit, Iubiti oaspeti, iubiti Frati Crestini*,
Pentru fiecare dintre noi, emigranti mai vechi sau mai recenti, începuturile unei vieţi noi în lumea liberă au fost prilej de multe încercări şi sacrificii. Printre cei care vă primesc în această seară, în această biserică, se găsesc creştini extraordinari. Despre fiecare am putea scrie câte un roman. Am să vă semnalez numai câteva cazuri.
Una din membrele Comitetului Parohial, arhitectă şi cadru universitar la Facultatea de Arhitectură din Iaşi, în România, urmându-şi soţul în Germania, nu a fost acceptată în branşa atât de închisă a arhitecţilor de aici şi, cu toate că era deja mamă a doi copii, şi-a reluat studiile de la început, într-un alt domeniu, la Facultatea de Medicină din Homburg, fiind astăzi un medic psiholog căutat de pacienţi din întreg Saarlandul.
O alta, cu studii superioare de design în Bucuresti, si apoi profesoară la Arad, emigrând în Germania în anii 1980 şi negăsind un post în domeniu, a reînceput studiile lungi şi grele ale Facultăţii de Stomatologie din Timisoara fiind astăzi un medic dentist foarte apreciat şi foarte căutat.
Impresionant mi se pare şi cazul aceleia, care, deşi mamă a patru copii, a reluat studii post-universitare, în Franţa, şi a devenit primul Român - laureat al unui Concurs Naţional - care învaţă pe Francezi limba franceză la un important Liceu din Strasbourg (pregăteşte şi funcţionari pentru Instituţiile Europene).
Dintre membrii Consiliului Parohial aş dori să menţionez cazul unuia, care, deşi avea terminată Politehnica din Bucureşti, a început aici ca simplu desenator, iar acum este Coordonator de proiecte pentru 6 întreprinderi din zona de Nord a Saarlandului**; altul inginer şi director al unei intreprinderi metalurgice cu 250 de muncitori în România, ajuns în Saarland (metalurgia nu mai prea merge pe la noi), a fost nevoit să se recalifice, timp de trei ani, ca informatician***. Din lipsă de spaţiu sunt nevoit să mă opresc cu enumerarea.
Toate cele patru pagini ale Buletinului nostru parohial nu mi-ar ajunge să descriu vrednicia şi dârzenia enoriaşilor acestei Comunităţi în noua lor viată, în noua lor patrie. Dar ceea ce mi se pare şi mai important de scos în evidenţă este faptul că aceşti creştini ortodocşi, deşi s-au confruntat cu atâtea greutăţi şi încercări, nu şi-au piedut sufletul, n-au uitat cuvintele Mântuitorului: «Ce-ar folosi omului dacă ar câştiga lumea întreagă si si-ar pierde sufletul» ci s-au constituit într-o Comunitate Parohială şi, în fiecare duminică, atunci când avem slujbă divină în această biserică, lasă la o parte «toată grija cea lumească» şi vin aici să primească apa cea vie care izvoreşte din Evanghelia lui Hristos, vin să bată la "Poarta Cerului" pentru a primi mila lui Dumnezeu şi iertarea păcatelor. Aceştia sunt creştinii ortodocşi români din Saarbrücken care au bucuria să vă primească la slujba de seară în biserica lor şi care vă mulţumesc din inimă pentru această onoare si pentru acest ceas petrecut în Duh şi în comuniune frăţească de rugăciune.
Inalt Prea Sfintite Părinte Mitropolit, Iubiti oaspeti, iubiti Frati Crestini,
Din nefericire, în lumea secularizată în care trăim sunt persoane care defaimă Poporul Român pentru unii care nu fac cinste acestui neam, dar iată că prin vrednicia lor, Românii cei buni din Saarbrücken si împrejurimi, infirmă aceste calomnii. Ei si-au “construit” o Biserică Vie, formată din pietrele cele vii ale credintei sufletelor lor.
Nu mai suntem împrăştiaţi! Nu e nici unul dintre noi împrăştiat, nu trăim în diasporă degeaba, avem fiecare un rost şi dacă suntem aici asta înseamnă că Dumnezeu are un plan cu noi! Este pentru noi o mare mângâiere si o mare bucurie că această Comunitate Parohială e opera credinţei noastre.
Iata de ce mulţumim, iară si iară, Inalt Prea Sfintitului nostru Părinte Mitropolit, înaltelor fete bisericesti si tuturor crestinilor de confesiune catolică si protestantă, care au venit numerosi în biserica noastră, din toată Germania, să ne onoreze si să ne încurajeze cu prezenta lor în aceste zile atât de importante pentru crestinătatea din această tară. Ei au înteles că poporul român ortodox trebuie să fie respectat si onorat pentru că a dat civilizatiei europene o spiritualitate autentică si sfinti precum Sfântul Ioan Cassianul, Sfântul Ioan Valahul, Sfântul Constantin Brâncoveanu cu cei patru coconi, Sfântul Calinic de la Cernica, Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Iacob Hozevitul si multi altii, care, toti împreună, ne obligă moral să mergem pe urmele lor...
* Frament din cuvântarea rostită de P. Vasile Molnar după săvârsirea Vecerniei ortodoxe ( Orthodoxer Vespergottesdienst) pentru participantii la cea de-a 96-a editie a Deutscher Katholikentag între 24 si 28 mai 2006 la Saarbrücken.
** Intre timp a devenit Director la Funke Gruppe - Kunstststoffe GmbH.
*** Intre timp si-a găsit “locul” potrivit ca Dipl. Ing. Energiemaschinenbau und Allg. Maschinenbau Qualitätsstelle la prestigioasa intrepindere SAARSTAHL GRUPPE – SAARSCHMIEDE – Freiformschmiede din SAARBRÜCKEN.
***
Membrii Consiliului Parohial:
P. MOLNAR Vasile - tel. 0033/388 379 693
Noul numar de telefon al Parohiei:
01590/3766718 - raspunde PREOTUL.
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***